Leren en werken

Samen werken en wijsheid delen. Voeding voor de geest.

Schooltuinen

afgekloven maisIn 2008 zijn we gestart met het vrijwillig verzorgen van de schooltuinlessen voor de vrije school de Strijene in Oosterhout voor klas 5-6 (groep7-8). Dit is inmiddels uitgegroeid tot een professioneel lopende schooltuin waar gedurende het hele teeltseizoen van april tot de herfstvakantie wekelijks enkele uren praktijkles wordt gegeven.

Van 2015 t/m 2020 verzorgden we ook schooltuinlessen voor de OBS de driehoek in Hilvarenbeek op de nabijgelegen locatie van biologische boerderij 't Schop. Daar had de school de beschikking over een grote biologische moestuin.

Leren met hart, hoofd en handen

Het is prachtig om te zien hoe een klas zich verbindt, verwondert en meegroeit in de tuin. In het voorjaar zijn ze verwachtingsvol aan het zaaien, poten en planten. Tegen de zomer wordt er volop geoogst en moet er uiteraard veel onkruid gewied worden. In de herfst zie je dat de oogst langzaam terug loopt en dat de tuin winterklaar wordt gemaakt. Plantenresten naar de mesthoop, laatste onkruid wieden. De vrijgekomen grond inzaaien met wintergerst. Dan heerst er weer rust in de tuin met de sfeer van afwachting voor het volgende seizoen. De cirkel is weer rond.

Kinderen zien, voelen en proeven waar voeding vandaan komt. De zelf gekweekte groenten worden oogst, verwerkt, opgegeten en een deel wordt op school verkocht. Veel van wat de kinderen op school leren komen ze in praktijk tegen in de tuin. In de tuin ligt de nadruk meer op handelen in plaats van denken. Voor een aantal kinderen echt een verademing. Voor anderen het overwinnen van weerstand.

Professioneel advies en begeleiding

kruiwagens in rust schooltuinHet professioneel verzorgen van een moestuin biedt grote voordelen. Tuinbouw is een kennis intensief vakgebied. Bovendien is continuïteit van groot belang, zowel tijdens het tuinbouwseizoen als over de jaren heen. Om het een succes te laten worden is deskundige begeleiding onmisbaar. Net zo onmisbaar is de hulp van ouders en vrijwilligers. Hiermee zet je een stevige basis neer zodat de tuin optimaal ingezet kan worden als leermiddel.

Met de kennis en ervaring die we hebben opgebouwd, kunnen we je helpen bij het ontwikkelen en opzetten van een schooltuin. Voor meer informatie kun je contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief ontvangen?

Als je elke week onze nieuwsbrief wilt ontvangen met o.a. informatie over het pakket van die week schrijf je dan hier in.

Contactgegevens

 

logo sophias tuin web kader

Sophia’s Tuin

Seterseweg 7
4903 RV  Oosterhout / Dorst

www.sophiastuin.nl

facebook 3 321

Gecertificeerd door Skal

 

Eko skal

NL-bio-01 | Skalnr 103503