Toch nog maar weer een weekje vorst. Doet mij denken aan maart 2012. Ook zo’n jaar wat laat begon. Ik was toen bedrijfsleider op zorgtuinderij Ut Rooie Bietje in Tilburg. Koud!!! In week 10 komen altijd de eerste plantjes om geplant te worden in de tunnels. Die hebben toen bijna 3 weken onder plastic met de verwarming aan staan overleven. Gevolg: heel veel groenten tegelijk in mei en prachtig bloeiende andijvie, sla, paksoi, bieten enz… Overigens prima te eten. Maar wel even wennen die bloeiende groenten (op de foto zie je een bloeiende paksoi).
Hoezo gaan ze bloeien dan? Door de kou kunnen planten worden gevernaliseerd. De kou zorgt ervoor dat de plant overgaat van de stand van vegetatief (zo herkennen we de meeste groenten op ons bord) naar generatief. Zorgen voor nakomelingen. De kou van de afgelopen dagen zou daar voor kunnen zorgen. Tja.
En nu, op Sophia’s Tuin? Ik houd mijn hart vast. Alles zit in de grond. Spinazie, little gem, wortelen, eikenblad sla, andijvie, stengelui, bosbiet, snijbiet, rucola, paksoi, koolrabi, prei en raapstelen. De grond goed nat gemaakt in de hoop meer warmte te kunnen vast houden. Dubbele vliesdoek over de groenten. Zoveel mogelijk alle kieren rond de tunnels dicht gestopt tegen de gure wind. En……. fingers crossed.
Vorige week de laatste spruiten geplukt. Wel hebben we nog volop winterprei, winterpostelein en rode bieten uit de kuil. Ook nog een restje mini winterwortelen op de tuin. Het wachten is op de raapsteel.
O ja, in onze vriezer - je moet met deze kou maar op het idee komen om erin te kijken- hebben we ook nog wat laatste oogst van vorig seizoen: heerlijke kolven suikermais en tuinbonen. Die gaan nu voor een fijn prijsje weg. Check onze webshop voor nog meer aanbiedingen.
Tot woensdag of zaterdag op de tuin!