IJsheiligen, net voorbij! Een van de oudste en bekendste begrippen uit de volksweerkunde. De eerste berichten van IJsheiligen dateren uit het jaar 1000. De gedenkdagen van de heiligen Sint Mamertus, Sint Pancratius, Sint Servatius en Sint Bonifacius vallen achtereenvolgens op 11, 12, 13 en 14 mei. De naam IJsheiligen ontleent zijn naam aan de nachtvorst die voor deze tijd nog kan optreden.
Vorst kan gewassen veel schade aanrichten. Vanaf 15 mei, als de IJsheiligen officieel voorbij zijn, kan er ook nog nachtvorst zijn, maar de kans hierop is minimaal. Het is dus niet verstandig om niet-winterharde planten voor half mei al naar buiten te verplaatsen. Bovendien is het niet nodig: planten die in juni worden geplant in grond die al warm is van de zon, kunnen harder groeien dan planten die begin mei al de koude grond in zijn gaan. En als de plantjes eenmaal in de vorst gestaan hebben, is het waarschijnlijk te laat om ze nog te redden. Wij trekken ons daar natuurlijk niets van aan. Vliesdoek doet wonderen.
Heb je zelf een moestuin? Dan wordt het druk. Veel plantjes gaan de volle grond in en ook nog eens hard groeien. Al dat harde werken wordt straks ongetwijfeld beloond met heerlijke, verse groenten en fruit uit eigen tuin. Als dat allemaal niet lukt of het is op, kun je altijd nog naar Sophia’s Tuin!