Zon, zon en nog eens zon. Of je nu op een druk terras zit of in de tomatentunnel staat: als je om je heen kijkt zie je er steeds meer rood kleuren. Bij mensen misschien een teken om eens huiswaarts te keren, tomaten kunnen het goed hebben. Sterker nog, zonder voldoende zonkracht en -uren worden ze nooit echt lekker. Daarom hebben tomaten in de winter ook zo weinig smaak (en een flets kleurtje), en dan moet je ze ook nog eens uit Zuid Europa halen. Niets boven zelf geteelde zonnige tomaten, die met de voeten in voedzame bodem groeien in plaats van steenwol. Proef zelf maar!
Deze week voor het eerst weer palmkool en Nieuw Zeelandse spinazie van eigen bodem. Nog meer te proeven van eigen teelt: verschillende soorten bieten, koolrabi (superlekker om rauw te eten met dit weer) sla, courgettes, venkel, zomerprei, komkommers, aubergines etc. O ja, en sperzieboontjes. Wel op tijd oogsten, want net als mensen kunnen die melig worden als ze te lang in de zon blijven hangen….
En in de tuin wordt ondanks het weer hard gewerkt. Elke dag beregenen, alle winterprei (3500 stuks) afgelopen zondag geplant in Hilvarenbeek en 750 prei van eigen kweek op Sophia’s Tuin.