Nieuws

Wat leeft er in de tuin?

Week 3. Yacon op het menu.

Raam in kantineWeek 3 mmmm…. De kantine/coach ruimte van Ingrid/ cursusruimte voor jou en mij begint steeds meer in zijn vorm te komen. Winddicht. Het kantineraam hing lange tijd eenzaam een poging te doen de wind die door de spleten naar binnen woei, tegen te houden. Hij vormt nu één geheel met de geïsoleerde wand en moet zelfs opengezet worden. Opgeruimd met een echte centrale(kleine) tafel waar op we de kopjes tijdens de pauze zonder te bukken kunnen neerzetten. Er wordt zelf regelmatig warme soep geserveerd in de middag pauze. Gemaakt door een van de medewerkers samen met Ingrid. Gegeten en gedragen door een zicht uitdijende groep vrijwilligers. Dat is echt bijzonder. Het wordt al wat. Sophia’s Tuin.

A.s. zaterdag wordt het houthok naast de stal opgeruimd. Daar komt op termijn de parkeer plaats. Zaterdag avond gaan we samen met de vrijwilligers, het vrijgekomen hout verassen en met het vuur en de warmte het nieuwe seizoen verwelkomen. Onder het genot van een drankje en eten uit de heksenketel. Tot dat het hout op is…

Een uitdaging in het groenten krat. Yacon of appelwortel. Een plant die oorspronkelijk uit het Andes-gebergte komt en groeit zelfs ook bij ons op de tuin. De wortel kan rauw gegeten worden. De zoete smaak wordt mede veroorzaakt door inuline (5,25 gram per 100 gram Yacon). Inuline wordt slecht opgenomen door onze darmen en kan mogelijk daarom een gunstige bijdrage leveren tegen obesitas en diabetes. Yacón behoort tot de familie waar bijvoorbeeld ook de aardpeer en de zonnebloem toe behoren. Het jonge blad kun je rauw eten. De knol kan worden gefrituurd, gewokt, en gekookt, maar heel goed rauw worden verwerkt in salades, gebak, stampotten, nagerechten en gewoon uit de vuist.

Daarom deze week Yacon in het krat. Met daarbij 2 theelepels gele mosterd en een vers stukje kurkuma. Het recept: Snijd de yacon in dunne frietjes. Roerbak de yacon in een wok met kurkuma en mosterdzaad. Voeg naar smaak zout en peper toe. En naar men zegt: blus het eventueel af met rijstazijn.

Eet smakelijk. Tot woensdag en/of zaterdag.

Vincent de Wolff, biologisch tuinder, Sophia’s Tuin

Archief

2020 (48)

september (4)

augustus (8)

juli (4)

juni (6)

mei (6)

april (5)

maart (5)

februari (4)

januari (6)

2019 (64)

december (5)

november (4)

oktober (5)

september (6)

augustus (5)

juli (7)

juni (6)

mei (6)

april (5)

maart (4)

februari (6)

januari (5)

2018 (51)

december (3)

november (4)

oktober (5)

september (4)

augustus (4)

juli (5)

juni (4)

mei (4)

april (5)

maart (4)

februari (4)

januari (5)

2017 (46)

december (3)

november (4)

oktober (5)

september (3)

augustus (4)

juli (5)

juni (3)

mei (5)

april (3)

maart (4)

februari (3)

januari (4)

2016 (31)

december (2)

november (2)

oktober (4)

september (4)

augustus (3)

juli (5)

juni (3)

mei (3)

april (2)

februari (3)

2015 (6)

november (1)

september (1)

juni (1)

mei (1)

maart (1)

januari (1)

2014 (5)

november (1)

september (1)

juli (1)

juni (1)

maart (1)

2013 (6)

november (1)

augustus (2)

juli (1)

mei (1)

maart (1)

Nieuwsbrief ontvangen?

Als je elke week onze nieuwsbrief wilt ontvangen met o.a. informatie over het pakket van die week schrijf je dan hier in.

Contactgegevens

 

logo sophias tuin web kader

Sophia’s Tuin

Seterseweg 7
4903 RV  Oosterhout / Dorst

www.sophiastuin.nl

facebook 3 321

Gecertificeerd door Skal

 

Eko skal

Skalnr 103503 | NL-bio-01