Nieuws

Wat leeft er in de tuin?

week 9 Witte kool

Back from the States. 10 dagen in Florida geweest. Werken aan bron-zijn. Super gaaf. Ook ik als biologisch tuinder moet ervoor zorgen dat je als persoon blijft ontwikkelen, overeind blijf staan in deze woelige tijden van ontwikkeling op en om je tuin, gezin, vrijwilligers en met jullie als klant. Maar ook met en in je tuin. In contact komen, blijven en onvoorwaardelijk voelen. Dat worden lekkere worteltjes van het jaar…..

In de tuin is het nat. Veel natter dan andere jaren. Zo nat zelfs dat ik met een beetje pijn in mijn maag naar volgende week kijk. Week 10. Standaard de week dat het eerste plantgoed de grond in gaat. Volgende week maandag staan er 30 bakken met plantgoed klaar om gepland te worden. Een slordige 5000 planten. Maar er kan nog geen mest worden uitgereden en voor ploegen is het ook te nat. Tja. Dit hoort echt bij werken in en met de natuur.

Deze week witte kool in het krat. Maak er een Duitse wittekoolsalade van!
Nodig:
Halve witte kool 2 el zout, 1 kleine rode ui, 3 el biologische witte wijn azijn, 1 tl honing, 1 flinke theelepel mosterd, 3 el olijfolie, zwarte peper
Bereidingswijze:
Snijd de witte kool in hele dunne reepjes (als je een mandoline hebt doe je het natuurlijk daarmee). Doe de kool in een vergiet en bestrooi het met zout. Dan begin je met het ‘masseren’ van de kool. Je kneed het zout er doorheen, hierdoor wordt de kool soepel, vochtig en een beetje glanzend (het geeft smaak en maakt het makkelijker verteerbaar). Spoel dan de kool af met ruim koud water en laat het goed uitlekken.
Maak een dressing door azijn, mosterd, honing en peper met elkaar los te kloppen. Voeg vervolgens de olie er doorheen tot een mooie egale dressing.
Pel een ui, snijd deze doormidden en snijd er vervolgens flinterdunne halve ringetjes van.
Als de kool goed is uitgelekt doe je deze in een schaal en voeg je de dressing en de ui toe.
Meng het geheel goed door elkaar. Dek af en zet koel weg.

Rauwe kool is best moeilijk verteerbaar, door het eerst te zouten en soepel te maken wordt het al makkelijker verteerbaar en door het ook nog even weg te zetten met de dressing wordt dit proces nog verder doorgezet. De zuren uit de azijn zorgen er dan voor dat het makkelijker verteerbaar wordt. (Recept van simplifyyourlife.com)

Eet smakelijk! Wij gaan hem zo ook eten.

Tot woensdag en/of zaterdag,

Vincent de Wolff, biologisch tuinder Sophia’s Tuin

Archief

2020 (61)

november (7)

oktober (5)

september (5)

augustus (8)

juli (4)

juni (6)

mei (6)

april (5)

maart (5)

februari (4)

januari (6)

2019 (64)

december (5)

november (4)

oktober (5)

september (6)

augustus (5)

juli (7)

juni (6)

mei (6)

april (5)

maart (4)

februari (6)

januari (5)

2018 (51)

december (3)

november (4)

oktober (5)

september (4)

augustus (4)

juli (5)

juni (4)

mei (4)

april (5)

maart (4)

februari (4)

januari (5)

2017 (46)

december (3)

november (4)

oktober (5)

september (3)

augustus (4)

juli (5)

juni (3)

mei (5)

april (3)

maart (4)

februari (3)

januari (4)

2016 (31)

december (2)

november (2)

oktober (4)

september (4)

augustus (3)

juli (5)

juni (3)

mei (3)

april (2)

februari (3)

2015 (6)

november (1)

september (1)

juni (1)

mei (1)

maart (1)

januari (1)

2014 (5)

november (1)

september (1)

juli (1)

juni (1)

maart (1)

2013 (6)

november (1)

augustus (2)

juli (1)

mei (1)

maart (1)

Nieuwsbrief ontvangen?

Als je elke week onze nieuwsbrief wilt ontvangen met o.a. informatie over het pakket van die week schrijf je dan hier in.

Contactgegevens

 

logo sophias tuin web kader

Sophia’s Tuin

Seterseweg 7
4903 RV  Oosterhout / Dorst

www.sophiastuin.nl

facebook 3 321

Gecertificeerd door Skal

 

Eko skal

NL-bio-01 | Skalnr 103503