De eerste komkommers zijn een feit. Altijd weer een prachtig gewas. Die veelheid aan vruchten en die lekkere smaak van komkommers die gewoon in de vollegrond kunnen groeien. Niet te vergelijken met de komkommers die met hun wortels in de glaswol staan en gevoed worden met een infuusnaald tussen de wortels.
We hebben ook “mini”- komkommers in de kas. Maar die zijn voor de kinderen die samen met papa en/of mama, helemaal tot achter in de tuin lopen en als slagroom op de taart er één zelf mogen plukken. Zeker met dit mooie weer een feestje om te doen. Dat is ook meteen een uitnodiging aan iedereen die in de winkel komt: Loop naar achteren (over de paden) en geniet van alle pracht die daar groeit.
Oja, als je nog lege eierdozen hebt liggen van 6 en 10, neem ze dan mee naar de tuin. Kunnen we ze weer vol maken met biologische eieren. In het kader van no-waste is dat prima. En de groentezakjes, mits niet vies, prima te hergebruiken. Alerte klanten, die naar de datum kijken op de verpakking, vragen dan of de eieren niet te oud zijn. Die kans krijgen de eieren niet. Elke week halen we op woensdag ruim 700 vers gelegde eieren.
We gaan komende week de wintergroente zoals spruiten, witte-, rode- en savooiekolen alweer planten. Op ’t Schop in Hilvarenbeek. Dat is een reminder dat we aan de vooravond staan van Sint Jan. A.s. zondag is het de langste dag.
Dit jaar hebben we weer prachtige sla. Frisee, kropsla, eikenblad, batavia, rode en groene, bindsla, enz. Fijn dat ze niet opgegeten worden door de ritnaalden maar dat we ze zelf kunnen opeten. Alhoewel er een koppeltje nijlganzen in de buurt aan het broeden is en onze sla verheven heeft tot ontbijt. We zullen het maar opvatten als compliment. Toch maar afgedekt met een doek. Sla is calorie arm, vezelrijk, boordevol met vitamine en mineralen, met van alles te combineren en als lunchsalade een goede bijdrage aan de 400 gr. groenten die we per dag zouden moeten verorberen. En onze grote biologische kroppen sla zijn veel langer goed te houden dan een zakje voorverpakte sla.
Deze week voor de 2-de keer op een rij, een groenten krat geheel uit eigen biologische tuin vol met groenten van het seizoen.
Deze week voor het laatst: asperges en aardappelen van vorig jaar!
Rest mij jullie uit te nodigen en te verwelkomen op woensdag en/of zaterdag of aan de deur.
Vincent de Wolff, biologisch tuinder Sophia’s Tuin