Ik ga het toch doen. Boerenkool in het krat. Ik zal je ook vertellen waarom. Ooit wel eens boerenkool gegeten op brood? Wij wel en dat is een blijver!
Voorproefje op de winter: Boerenkool, paddenstoelen en walnoten.
Benodigdheden. 2 pers. en binnen 30 min op tafel:
35 gr rauwe walnoten of pecan noten, 1 kleine ui, 2 tenen knoflook, 250 gr kastanjechampignons, ½ tl kokosolie of roomboter of olijfolie, 1 ½ tl tijm (vers nog lekkerder) 150 gram gehakte boerenkool, 1 el balsamico azijn, geraspte harde kaas,
zout en peper.
Hoe: Verwarm de oven voor op 200 graden. Verdeel de noten op een bakplaat en rooster ze heel even tot ze mooi goudbruin zijn en lekker ruiken. Let op dit is minutenwerk.
Snijd de ui in dunne ringen, hak de knoflook fijn en snijd de champignons in plakjes.
Smelt de olie, boter in een koekenpan. Voeg ui en zout toe en laat deze op een matig vuur fruiten en een beetje karamelliseren. Voeg de champignons toe en laat ze zonder te roeren even meebakken. Komt het vocht vrij uit de paddenstoelen, dan de knoflook en de tijm toevoegen. Even een minuutje bakken. Daarna voeg je de fijngesneden boerenkool toe met de balsamico azijn. Roerbak dit ongeveer 2 minuten totdat de boerenkool slinkt en felgroen kleurt. Voeg zout en peper toe en schep de geroosterde noten en wat extra olijfolie erdoorheen.
Serveer dit direct op een snee desem brood of samen in een kom met quinoa. Als finishing touch, strooi de geraspte kaas eroverheen.
Eet smakelijk en geniet van wat de winter je nog allemaal zal gaan bieden.
Dit recept is uit het boek van Sarah Britton.
Eieren. Op de tuin bieden we biologische eieren aan van boer Peters uit Vessem. Korte keten, iedereen een eerlijke prijs, enz.enz… Die ook nog eens goedkoper zijn dan bij elke groot grutter uit de buurt. Ik krijg van jullie veel lege dozen waar biologische eieren in gezeten hebben. Geweldig in het kader de No Waste gedachte. Inmiddels kan ik met de eierendozen de muur van geluidsisolatie voorzien. Dan krab je eens een keer achter je oren en voelt enige onbalans…
Dus ik daag jullie uit: als je een lege eierendoos meeneemt en deze gevuld weer mee terug neemt, krijg je de komende 4 weken 10% korting op de eieren.
Ben ook nog 2 eierendozen kwijt die super mooi beplakt en ware kunstwerkjes zijn. Deze zijn bijna een jaarlang met grote regelmaat terug gezien. Mocht je die nog hebben liggen…. Of zijn er kinderen die een eierendoos beplakt bij ons willen inleveren?
Gisteren voor "Eten op Seters" nog een rondleiding gegeven aan de gasten. Fijn om met mensen kennis te delen die je kunt gebruiken bij het maken van je dagelijkse duurzame keuzes.
Rest mij jullie uit te nodigen en te verwelkomen op woensdag en/of zaterdag of aan de deur.
Vincent de Wolff, biologisch tuinder Sophia’s Tuin