Nieuws

Wat leeft er in de tuin?

week 42 Zoete bataat friet

Zoete bataat frietjes. Ooit wel eens gemaakt? Het zijn de bataten die het winkelschap niet halen. Onterecht. Als je zoete bataten teelt dan kom je naast die mooi gevormde bataten, die we allemaal uit de winkel kennen, ook kleinere en smallere bataten tegen. Die blijven meestal liggen op het land. Bij ons niet! Klaargemaakt en gegeten door de kinderen van de vrijeschool verdienen ze een “lekker’ tot ‘erg lekker”. (ook degene die eerst hun neus ophaalden. Bij ons op de schooltuin geldt: je proeft alles, vind je het niet lekker mag je het uitspugen!) Oja, doe jezelf een lol, zoete bataat eet je helemaal. Dus niet schillen, alleen schrobben.
Hoe klaar te maken: Simpel. De kleine, smalle zoete bataten door de midden snijden of in 4-ren snijden. Op de bakplaat. Olie eroverheen, grof zout, midden in de oven (180 graden), 15-20 minuten. Smullen maar.

De laatste weken is de aanvoer van bloemkolen moeilijk. Dat gebeurt wel eens. Maar dit jaar veel vaker. Bloemkool werd meestal in zijn geheel gegeten. Maar er is een hype gaande. Bloemkoolrijst. Alleen het buitenste gedeelte van de bloemkool wordt gegeten. Terwijl de stronk (en ook de bladeren) veel meer voedingsstoffen en vezels bevatten dan de “rijst”. Laatst kon je via de groothandel zelfs bloemkool stronken krijgen. Ons nationale voedsel in gevaar? Verdwijnt de bloemkool uit de top 10 van meest gegeten groenten? Waar gaat dit heen. Red de bloemkool, eet hem helemaal!

In de tuin zijn we volop aan het oogsten. Deze week o.a. de laatste boontjes. Ik denk dat we de pompoenen gaan binnen halen. Altijd iets feestelijks dat binnenhalen van de oogst. Als we klaar zijn met oogsten zaaien we direct een groenbemester in. Als je even tijd hebt kun je de tuin zien veranderen van lege plekken in de rood-bruine gloed van de kiemende winterrogge. Over een paar weken is alles weer groen. Klaar voor de winter. In de tunnels gaat het voorspoedig. Dit jaar ingezet op het verlengen van het teeltseizoen door enkele tunnels erbij te zetten. Dat is echt fijn. Super mooie radijzen, raapstelen en paksoi. En nog 300 tatsoi’s die volop aan het groeien zijn. Een tunnel vol met winterpostelein, 6 verschillende soorten sla, andijvie en groenlof. Wow, een en al genot!

Rest mij jullie uit te nodigen en te verwelkomen op woensdag en/of zaterdag of aan de deur.

Vincent de Wolff, biologisch tuinder Sophia’s Tuin

 

Archief

2020 (53)

oktober (4)

september (5)

augustus (8)

juli (4)

juni (6)

mei (6)

april (5)

maart (5)

februari (4)

januari (6)

2019 (64)

december (5)

november (4)

oktober (5)

september (6)

augustus (5)

juli (7)

juni (6)

mei (6)

april (5)

maart (4)

februari (6)

januari (5)

2018 (51)

december (3)

november (4)

oktober (5)

september (4)

augustus (4)

juli (5)

juni (4)

mei (4)

april (5)

maart (4)

februari (4)

januari (5)

2017 (46)

december (3)

november (4)

oktober (5)

september (3)

augustus (4)

juli (5)

juni (3)

mei (5)

april (3)

maart (4)

februari (3)

januari (4)

2016 (31)

december (2)

november (2)

oktober (4)

september (4)

augustus (3)

juli (5)

juni (3)

mei (3)

april (2)

februari (3)

2015 (6)

november (1)

september (1)

juni (1)

mei (1)

maart (1)

januari (1)

2014 (5)

november (1)

september (1)

juli (1)

juni (1)

maart (1)

2013 (6)

november (1)

augustus (2)

juli (1)

mei (1)

maart (1)

Nieuwsbrief ontvangen?

Als je elke week onze nieuwsbrief wilt ontvangen met o.a. informatie over het pakket van die week schrijf je dan hier in.

Contactgegevens

 

logo sophias tuin web kader

Sophia’s Tuin

Seterseweg 7
4903 RV  Oosterhout / Dorst

www.sophiastuin.nl

facebook 3 321

Gecertificeerd door Skal

 

Eko skal

NL-bio-01 | Skalnr 103503