Het is al over de helft van oktober en mocht je denken dat het bloemen-pluk-seizoen helemaal voorbij is….. kom dan nog eens in de tuin. De dahlia’s rijken steeds hoger, alsof ze nog graag een keer geplukt willen worden. De cosmea’s blijven maar bloemen geven, zolang we ook van deze plant blijven plukken.
Achterin staat de bostabak en siertabak. Zij zijn de latere bloemen en blijven ook erg goed op de vaas. Combineer ze maar met de lage witte dahlia en een paar takjes fontein gras en je hebt een bijzonder boeketje op de tafel. Verschillende bloemen zijn ook als gedroogde tak erg mooi, op een tafel, in een schaal, of ergens als gedroogd bosje. Denk aan de leuke hoedjes van het juffertje in ’t groen, maar ook de lampionplant, die we in de winkel hebben gehangen. Maar dit alles komt tot een abrupt einde bij de eerste vorst.
De afgelopen weken zijn er veel zaden verzameld, zodat we volgende seizoen, volop eigen zaaigoed hebben. We zien jullie nog graag in de tuin, zeker met het verwelken van de zonnebloemen, waar de vogels zich nu erg tegoed aan doen. De kleuren geven nog veel glans aan het geheel.
Klein kunst, muziek enz... Hoe kom ik daar nou op? Een maand geleden ben ik met Sietse (mijn zoon) naar een coronaproof uitvoering geweest van de Amsterdam Klezmer Band. Super leuk. Ik moet daar steeds aan terugdenken. Waarom eigenlijk. Het heeft mij gevoed, op de een of andere manier. Naast gezonde biologische voeding misschien wel net zo belangrijk om gezond te blijven. Mensen en groepen die deze gezonde kunstzinnige “voeding” voor ons maken hebben het zwaar in deze tijd. Maar een nog grotere uitdaging is het om nu de middelen te hebben om een programma te maken, voor ons, dadelijk, als corona wat op de achtergrond raakt. Ook dat gaat weer gebeuren. Deze week vraag ik in de winkel, aandacht voor een lokaal kunstenaar.
En in de tuin? Bezoek van reeën. Daar moet nu echt iets tegen gebeuren. Zo zie je maar het is nooit saai in de tuin.
Rest mij jullie uit te nodigen en te verwelkomen op woensdag en/of zaterdag of aan de deur.
Vincent de Wolff, biologisch tuinder Sophia’s Tuin