Vannacht de eerste serieuze nachtvorst gehad. Gisteren in de tunnels de andijvie, radicchio, groenlof, snijbiet, laatste sla, tatsoi en mosterdblad afgedekt met fleecedoek en noppenfolie. De tunnel met winterpostelein niet afgedekt. Deze groente is winterhard en kan tegen een stootje. Overigens is dit een erg gezonde wintergroente en staat daarom ook hoog op de ranglijst van, je raad het, gezonde groenten. Daar horen ook alle kolen bij. Zoals spruiten, boeren-, palm-, witte-, rode, savooie/groene kool en andijvie om niet te vergeten. Toevallig hebben we die nog in overvloed staan op de tuin van Sophia’s Tuin en bij t’Schop.
Moest in eens denken aan een vraag die ik stelde aan een van de kinderen op de schooltuin. “Wat is de reden waarom er bietjes zijn?”
Weet jij dat ook?
Bieten, wortelen, schorseneren, pastinaak, enz. zijn 2-jarige gewassen. De plant legt in het eerste jaar een grote voedselvoorraad aan in de wortel, om die het jaar erop te gebruiken om uitbundig te kunnen bloeien en zo weer voor nageslacht te zorgen. Wat denk je, die wortel zit dus boorde vol voedingsstoffen die hij gebruikt om er zeker van te zijn dat het goed gaat met zijn nakomelingen. Dus wat ligt er op je boord?
Rest mij jullie uit te nodigen en te verwelkomen op woensdag en/of zaterdag of aan de deur
Vincent de Wolff, Biologisch Tuinder.