Mooi groente krat hé, vorige week. Ik had een historische hoog aantal groenten krat bestellingen (groot en klein). Uiteraard dank je wel daarvoor. Gedurende het jaar is 75% van alle groenten die in het krat zitten van Sophia’s Tuin. Aangevuld met 15% produkten van collega bioboeren uit de buurt en Nederland. De overige groenten komen uit landen als Spanje, Italïe en Frankrijk. Eigenlijk is een krat de meest duurzame manier van eten die er is. Het is grotendeels lokaal geteeld. Biologisch, dus geen gif, kunstmest en bodem bederf. Extreem weinig kilometers afgelegd voor dat het op onze borden ligt. Duurzaamheid ligt voor het oprapen….. Eerlijk is eerlijk, voor mij als tuinder is dat ook fijn. Het maakt het plannen van alle teelten een stuk eenvoudiger als je weet dat een groot deel van je groenten al een bestemming heeft.
Zo, het wordt steeds kaler op de tuin. Alle tunnels zijn al van het land gehaald. De palmkool stronken zijn op de mesthoop beland. We zijn de aardbeiplantjes aan het rooien en oppotten zodat we dit jaar weer aardbeien kunnen plukken van eigen kweek. Uiterlijk volgende week maandag is de tuin alweer voorjaars klaar. Er wordt lavameel gestrooid voor de broodnodige mineralen in onze groenten. De zelfgemaakte compost wordt dan uitgereden en ondergewerkt. In de bloementuin wordt ook alweer hard gewerkt. Verwachtingsvol allemaal!
Deze week spruiten in het krat. Op het land in Hilvarenbeek is ruim de helft van de spruiten nog in prima conditie. Daar kunnen we nog wel enkele weken van plukken. In onze eigen tuin is het bijna gedaan met de groenten. Beetje boerenkool, volop winterpostelein, yacon, witte kool, snijbiet en zelfs nog een beetje wintersla. Waarschijnlijk allemaal voor het laatst deze week. Niet getreurd, volgende week zijn de eerste planten alweer gepland in de tunnel en de pootaardappelen en de plantuien zijn alweer binnen.
Rest mij jullie uit te nodigen en te ontmoeten op woensdag en/of zaterdag in de winkel, afhaalpunt of thuis aan de deur.
Vincent de Wolff, Biologisch Tuinder Sophia’s Tuin.