Een recept voor een heerlijke salade van zomerse rode spitskool. Het is een spitskool en dus een zachte kool. De smaak van deze rode spitskool is zoeter dan de rode kool. Heerlijk dus in een zomerse salade. Het recept komt uit een oud tijdschrift Delicious en een beetje van mij. Deze week vroegen mensen in de winkel waar ik die recepten toch vandaan haalde. Nou een beetje van kookboeken en websites en van mijzelf. Ik zie mijzelf als de combinatie tussen de Zweedse kok uit de Muppet Show en een receptvolger. Maar wel iets meer gestructureerd dan deze Zweedse kok.
Rode spitskoolsalade
Rode spitskool fijngesneden met een mandoline of mes in reepjes.
Rode wijnazijn of balsamico azijn
Olijfolie
Gedroogde tomaatjes
1 of twee struikjes witlof
Gedroogde vijgen in dunne reepjes gesneden
Zout en peper
Schep de fijngesneden rode spitskool om met azijn en zout en peper naar verhouding van de hoeveelheid klaar te maken kool. 250 gr kool met 4 el azijn en 3 el olie. Kneed dit goed door met je handen. Door het zout en het kneden komt er vocht uit de kool. Laat dit 20 minuten staan. Eigenlijk is dit het allereerste begin van fermenteren. Snijd de witlof in dunne reepjes en voeg dit uiteindelijk met de olie en vijgen toe aan de kool. Voeg eventueel nog wat azijn toe naar je eigen smaak. En klaar is deze salade. Zowel ’s zomers als ’s winters lekker.
Vakantie groet, Ingrid en Vincent