Aan het beregenen. Dat zijn we. Eind september echt droog. Daar sta je niet bij stil na zo’n natte zomer. Het werkt echt groei vertragend, ik zie het aan de spinazie die heeft bruine blaadjes. De prei die in grond staat die te hard is geworden door vele regen en nu de droogte. Als je naar de bomen in de perceelranden kijkt hebben ze de afgelopen jaren behoorlijk te lijden gehad. Veel dood hout in de bomen en enkele bomen die er zo slecht aan toe zijn dat ze mogelijk dit jaar gerooid moeten worden, willen ze niet een keer op je dak vallen en grote schade geven. Verder hebben de courgettes het opgegeven. Moest ook eens een keer. Op een gegeven moment weet je niet meer wat voor lekkers je kan maken van courgettes. Van 60 kg / week naar maximaal 15 kg. Het is ook erg koud geweest op de tuin. 5 graden, mist, tijd voor de eerste truien. En vergeet niet de prachtige lage zonsopkomsten die door de mist heen heel erg mooie beelden geven.
De kolen, op Seters. In het begin van het jaar erg goed gedaan maar de 2de helft een regelrechte ramp. Knolvoet. Toen wij begonnen op Seters, loop je eens een paar keer over het land. Naast kweek, straatgras, distel en muur, was ook het herderstasje aanwezig. Dit (on)kruid is de waardplant voor de schimmel die knolvoet veroorzaakt. Daarnaast is er ook sprake van licht zure zandgrond en loonwerkers die eigenlijk met te groot materieel je land bewerken waardoor je veel versleping krijg van de schimmelsporen. Gevolg: vanaf volgend jaar een keer per 8 jaar één teelt kolen. Jammer want wij Hollanders eten 3 keer zoveel kolen dan het teeltplan op zand aan kan… Verder hebben de kolen last van een te aanwezige biodiversiteit. Koolwitjes. Wij leggen gaas over de kolen om deze uitdaging het hoofd te bieden. Door de uitbreiding van het afgelopen jaar, kom je kolendoek te kort. Door corona heeft de levering van kolendoek uit Italië meer dan 1 ½ maand vertraging gehad waardoor de koolwitjes een prachtig onderkomen hebben gevonden ONDER het doek.
Zo zie je maar, het is nooit saai op de tuin!
Rest ons snel aan de slag te gaan, jullie uit te nodigen en te ontmoeten in de winkel op woensdag en zaterdag, afhaalpunten of bij jou aan de deur als we de bestelling komen afleveren.
Vincent de Wolff, biologisch tuinder Sophia’s Tuin.