Je hebt het vast al gemerkt. Ze sijpelen langzaam binnen. Prijsverhogingen. Als gevolg van een economie, die vorig jaar was stil gevallen en nu oververhit dreigt te raken. De groothandel heeft aangekondigd de transportkosten te gaan verhogen per direct. Veel groenten komen in de winter uit landen als Portugal, Spanje en Italië. Met alle gevolgen van dien. Verder zijn er grote te korten aan chauffeurs en steeds meer gemeenten die regels stellen aan lostijden ivm. geluidsoverlast in de binnensteden. Indirect gaan we dit merken, uiteraard, meestal in de prijs. Dat geldt ook voor de biologische bakker. Door misoogsten van (biologisch) graan in Europa, als gevolg van hoge temperaturen en veel nat, wordt de prijs van het brood gemiddeld € 0,25 duurder. Door de hoge gasprijzen is onze tomaten en komkommer teler vervroegd gestopt met stoken in de kas.
Tja, daar staan we dan.
Wat zou je er aan kunnen doen? Rustig blijven! Diep nadenken. Gezond blijven eten. Probeer zoveel mogelijk “hier en nu” te eten. De boeren en landbouwgrond in Nederland blijven koesteren. Grote jongens als AH en Jumbo laten stoppen met hun jaarlijkse “ik-knijp-de-boer-nog-een-beetje-verder-uit” strategie. Enz, enz.
Wat gaan Ingrid en ik doen, samen met een prachtige groep vrijwilligers en jullie als onze klanten, samen met 8 lokale biologische bedrijven die mede onze winkel vullen met biologische voeding: Blijven doen wat we de afgelopen jaren hebben gedaan. Hier en nu telen en eten. Ik heb er zin in.
Rest ons jullie uit te nodigen en te ontmoeten in de winkel op woensdag en zaterdag, afhaalpunten of bij jou aan de deur als we de bestelling komen afleveren.
Vincent de Wolff, biologisch tuinder Sophia’s Tuin