Zondagavond, met op de achtergrond mijn zoon Sietse en Ingrid oefenend voor het Duits mondeling. Vandaag een restant appels verwerkt om te drogen. Die hangen nu als trofee boven de houtkachel te drogen. Een deel van de dag aan de administratie gewerkt en sta op het punt onze Suuske op te halen van de bus om vanavond en morgen ochtend een gezamenlijke workshop voor te bereiden voor een project op de Design Academie in Eindhoven. Eerst nog even langs de tuin om doeken te leggen. De hele dag het gevoel dat je een beetje achter loopt…… Natuurlijk! De zomertijd is weer begonnen. Ach over een halfjaar is het alweer wintertijd. Dat overleven we wel.
Afgelopen week is door iedereen keihard gewerkt. Wow wat kan je je gedragen worden en voelen. Jou en mijn voedsel voor over 6-8 weken, is door alle vrijwilligers binnen 3 dagen aan de grond toevertrouwd. Spontaan kwam een aantal extra op woensdag en vrijdag mee helpen om de klus te klaren. Op een gegeven moment waren er verspreid over de hele tuin groepjes bezig met planten, rijven, grondankers uitzetten en in de grond draaien, een vloek omdat de motor van de palenboor niet wil starten, tunnelbogen plaatsen, beregenen, waterslangen sjouwen en watergeven, zeilen over de tunnels, spanbanden trekken en aanspannen. Vrijdagmorgen nog de tuinbonen in de grond. Klaar. Zelfs tijd om de pakettenadministratie op vrijdag af te hebben. Wat een energie! Intens.
Wat kunnen we over 6-10 weken verwachten: 3x sla, andijvie, spinazie, stengelui, bietjes, snijbiet, venkel, prei, spitskool, paksoi, koolrabi, raapsteel en rucola. Radijs, mais, mosterdblad en mizuna gezaaid. Maandag op worteldag, zomerwortels zaaien. Komende week uien planten en aardappelen poten. En dan volgende week maandag het eerste buiten plantgoed. Zomertijd of niet bij ons is het seizoen begonnen. Yes!
Blijf gezond! Eet gezond! Veel knuffels toegewenst. Ga lekker wandelen en geniet.
Vincent de Wolff, Biologisch Tuinder Sophia’s Tuin.