Hij is begonnen. Flinke wind, af en toe regen, heel veel blaadjes die van de bomen waaien. Maar ook wel relatief hoge temperaturen. Zullen maar zeggen dat dit goed is voor de groenten die in de tunnels staan. Misschien nog een beetje nagroei van de zoete bataten. Dat ze er binnenkort toch echt wel uit moeten. Muizen. Die vinden zoete bataten echt een aanwinst van de biodiversiteit. Zo ook de Yacon. Die zijn we aan het oogsten. Best wel op smaak die knollen. Lekker zoetig en voor van alles te gebruiken. Zelfs appels in de appeltaart kun je ermee vervangen. En gewoon zo, opknabbelen is ook lekker. Yacon bevat erg weinig calorieën. Ze bevat inuline net als de aardpeer en bestaat grotendeels uit water en fructo-oligosaccharide, ook bekend als FOS. Dat klinkt als een suiker, maar dan een die niet wordt opgenomen door het lichaam. Ons lichaam kent namelijk geen enzym om inuline c.q. FOS te verteren. Het is, voor de zoetekauwers onder ons, een manier om af te vallen. En dus ook een middel tegen diabetes. Geen suikers, weinig calorieën, wel inuline en goed voor de ontwikkeling van gewenste darmbacteriën. Als je er meer over wilt lezen: "meer lezen over Yacon"
Precies op tijd met het plaatsen van de bladvangers rond om de zonnepanelen. Dat project is nu definitief ten einde. Heeft al meer dan 10.000 kw aan electra opgeleverd. Nu nog eens kijken naar het verder optimaal gebruiken van de opgewekte stroom. Blijft een uitdaging.
A.s. zondag wederom een nieuwe editie: “eten op Seters” Door Hildegard! Nu al uitverkocht.
Rest mij jullie uit te nodigen en te ontmoeten op de tuin, in de winkel, via de webshop of aan de deur als we jou bestelling komen afleveren.
Warme groet, Vincent de Wolff, Biologisch tuinder Sophia’s Tuin