De boer, hij liep eens door de tuin en zag….. Volop boerenkool, palmkool, spruiten, restje spitskool en raapsteel, witte en rode kool. Prei, ja echt volop prei, andijvie, eikenblad, kropsla, bindsla, krul peterselie, groenlof, snijbiet, boswortelen, yacon, zoete bataat. Winterpostelein, veel! Laatste nieuwzeelandse spinazie. Beetje gewone spinazie. Laatste winterwortel. En dan niet te vergeten de hele voorraad pompoenen die op de koeling liggen. Spaghetti, butternut en oranje pompoenen. En als laatste nog de violoncourgettes.
Afgelopen week zelfs nog aan het zaaien geweest voor het vroege voorjaar. Winterpostelein en veldsla. We zullen toch ergens onze vitaminen vandaan moeten halen in het voorjaar.
Met mijn handen diep in de zakken, loop ik van het land. Gerustgesteld.
Zaterdagavond 26 november komt Wim Sluijs en een gitarist ons verwarmen met verhalen. De winter is in aantocht. Je merkt het aan al het blad dat zijn kleur verliest, gaat hangen, afsterft en in rust gaat. Het is een tijd waar wij het licht dat we in de zomer hebben opgedaan in onszelf aan moeten steken. Verwarmende seizoensgerichte voeding, kaarsjes aan, misschien een goed boek dat je enthousiasme aansteekt. Net zoals de natuur in rust gaat, gaan wij ook zo’n beetje in rust. Het nadenken over nieuwe ideeën, hoe was het afgelopen jaar, wat wil ik nou eigenlijk zelf opnieuw leven inblazen. Dat kun je natuurlijk alleen doen. Maar hoe fijn is het om elkaar op te zoeken. En zoals in tijden dat het leven nog iets rustiger verliep als nu mensen elkaar opzochten en elkaar verwarmden met verhalen. Misschien niet meer te vergelijken zul je zeggen, maar toch... Het begin van de winterse tijd, kachel aan, kaarsjes aan en verhalen om je te inspireren, na te denken en zomaar te genieten.
A.s. zondag weer een editie van Eten op Seters
Rest mij jullie uit te nodigen en te ontmoeten op de tuin, in de winkel, via de webshop of aan de deur als we jou bestelling komen afleveren.
Warme groet, Vincent de Wolff, Biologisch tuinder Sophia’s Tuin