Nat he. En ook nog eens koud. Brrrr. Gaan vanmiddag met Ingrid doeken leggen tegen de vorst. Morgen maar flink vooruit oogsten in zowel Hilvarenbeek als op de tuin. Inmiddels is er toch echt wel genoeg kou over de kolen gekomen om ze smaakvol op te kunnen eten. En meer vorst geeft uiteindelijk veel slijtage aan het gewas en wordt dan onverkoopbaar.
Afgelopen weekend onze zelfgemaakte zuurkool in de winkel verkocht. Wow dat ging snel. Van de 13 kg is nog 3 kg van over. Afgelopen week een nieuwe 15 liter Keulsepot gevuld met 13 kg witte kool. 2 weken geduld dan is deze klaar voor gebruik. Mild zuur met een beetje kruiden. Komijn, mosterdzaad, laurierblad en jeneverbes. Mjamie! Gaan komende week wederom een 15 liter pot vullen en ook een zonder kruiden. Kom maar op met die witte kolen.
Afgelopen jaar zijn de sluitkolen erg goed gelukt. Hoe komt dat? Het jaar voor de kolen staat er een groenbemester de grond te verrijken met zijn wortels. Daarna een kompostgift. Dit alles zorgt ervoor dat de kolen langdurig de beschikking hebben over verterende organische stof. Voldoende water en zie hier een gestage groei zonder haperingen. Wittekolen van wel 3,5 kg per stuk. Voordeel van kolen telen op zand is dat ze minder “hard” worden tov. kolen die geteeld worden op kleigrond. Zie hier een geweldig uitgangsproduct voor heerlijke zuurkool van eigen bodem….
En vroeger was alles beter? Soms wel. De witte kolen snij je met een mandoline. Ragfijn. Een nieuwe gekocht. Tja, dat is het toch niet. Te veel bezuinigd op het materiaal van het mes. Beetje gebogen blik. Gevolg, mes wijkt en loopt te snel vol. Schoonmaken, tijdverlies en een ongelijk gesneden product. Snel vervangen door een oude mandoline uit grootmoeders tijd. Dit is en blijft de beste! Gewoon een stalen mes. Niet meer aan te komen. Zou een vlees snijmachine ook kunnen? Suggereert een van onze vrijwilligers. En voor je het weet wordt je specialist op het gebied van zuurkool maken. Ha, ha, “never dull” hier op de tuin.
Onverwachts snel geleverd: mest-compost, potgrond en tuinaarde-compost van Bio-kultura in zakken van 40 liter!
Rest mij jullie uit te nodigen en te ontmoeten op de tuin, in de winkel, via de webshop of aan de deur als we jou bestelling komen afleveren.
Warme groet, Vincent de Wolff, Biologisch tuinder Sophia’s Tuin