Nieuws

Wat leeft er in de tuin?

Week 31 Deel 3: Boeketten maken en eetbare bloemen ! 

Een boeket maken gaat de een wat beter af dan de ander. Niet iedereen ziet de kansen die er in de verschillende bloemen aanwezig zijn en soms is dat jammer. De fleurige oranje calendula bloemen zien er op het veld prachtig uit, maar voor de vaas zijn minder geschikt en slechts kort houdbaar. Ze geven wel veel sier aan de tuin en je kan er weer andere dingen mee doen. 
 
Het kiezen van een paar echt stevige ofwel duidelijke bloemen, waarmee je als eerste begint te plukken, kan de leidraad zijn, voor wat je er omheen kiest. Denk aan een paar van je favoriete dahlia's en ga dan terwijl je je boeket iedere keer in je hand een beetje draait, de andere bloemen er omheen kiezen. Kies daarvoor wat hogere takken zoals die van de vlinderstuik of het ijzerhard witte cosmea en laat die er hoog bovenuit steken. Eromheen een paar takken wit gipskruid of moederkruid en je hebt een geweldige mooie bos. Laat de dahlia's dan laag in je vaas staan. 
Je kan natuurlijk ook van iedere soort bloem, die je mooi vindt een stuk of vijf takken nemen en dan thuis met verschillende vaasjes combi's maken. Kies dan ook weer een paar duidelijke bloemen, naast wat luchtige soorten. 
 
Schurende kleuren zijn ook fantastisch, de vurige oranjeachtige zinnia' naast  de paarse takken van de dropplant en de dracophelia ( waarvan het blad heerlijk naar citroen ruikt ) met het warme geel van de net bloeiende guldenroede.....
Wanneer je geen moeite hebt met de engelse taal, ga dan eens kijken op de website van Floret flowers uit de USA. Deze dame Erin Floret heeft wel de mooiste bloemen tuin en laat op haar website zien, hoe je prachtige boeketten maakt en hoe je planten verzorgt en teelt. 
 
De eetbare planten, die we volop hebben, krijgen nog maar nauwelijks aandacht van iedereen die in de tuin komt. Ze verdienen van ons juist wel die aandacht, want ze kleuren de mooiste verjaardagstaarten, versieren groenten gerechten en voeg smaak toe aan allerlei kleine hapjes.
Om ze mee te nemen breng je een eenvoudig plastic bakje mee, waar je alles evt, op een nat stukje keukenrol kan leggen. 
 
Oostindisch kers
Dit lage plantje, wat enorm uitdijt en veel plaats inneemt, heeft een mooie rond blad en warme oranje bloemen, die allebei een scherpe pittige smaak hebben. De bloempjes kunnen in een laag  vaasje, maar ze staan werkelijk adembenemend op een salade met rode kool. Het blad kan je klein snijden een maakt een boterham met kaas extra lekker. 
Wanneer de plant op haar top is, blijven de kleine zaadbolletjes over en die kan je weer plukken om zelf kappertjes van te maken. Wanneer je ze zo proeft heb je een echte hete bom in je mond. 
 
Komkommerkruid ofwel borage
Deze harige plant, die heel groot wordt en zich alsmaar opnieuw uitzaait, heeft kleine hemelsblauwe bloempjes. Pluk ze voorzichtig en leg ze met hun kopje naar boven. Eenmaal thuis kan je zelfs het onderkantje er nog afhalen en dan houd je het bloempje over. Sommige mensen vriezen dit bloempje in een ijsblokje in en zo maak je een zonnige dag met drankjes nog feestelijker. Een bloempje in een glas champagne of of op een salade maken het geheel extra mooi. Een heerlijk zomers gerecht  met watermeloen en feta wordt ook extra lekker wanneer je daar komkommerbloempjes aan toevoegt. Bijzonder is hier ook weer de kleur. 
 
Taarten versieren
Wat is prachtiger dan je kinderen of kleinkinderen een cake of taart te laten versieren met eetbare bloemen. Of cupcakes bakken, beetje slagroom erop en aan de slag. Eerst natuurlijk de kinderen  zelf laten plukken en dat vinden ze geweldig leuk. 
Denk dan aan de driekleurige viooltjes en de goudsbloemen of eetbare chrysanten. Bij deze laatste twee bloemen, pluk je de bloem zonder steel en neem je ze in het bakje mee. Ze blijven zeker nog wel een dag extra goed, wanneer je de keukenrol een beetje vochtig houdt.  Wanneer je begint met versieren, haal je de kleine vleugeltjes van de bloem los en strooi ze dan over de taart of cake. Het driekleurige viooltje is ook een geneesmiddelen plant. Bij Weleda maken ze er een zalf van voor mensen met huidklachten. Creme bioforce genaamd. 
Heb je zelf eenmaal zo'n plantje in de tuin, dan blijft hij zich vertonen. Als eerste in het voorjaar geeft hij de start van het seizoen al aan....met een mooie paarse tuin als bodembedekker. Daar waar hij zich teveel opdringt, laat hij zich gemakkelijk verwijderen. 
 
Tot gauw weer in de tuin
Betsie, Biologisch bloemen en kruiden teler Sophia's Tuin
 
 
 

Archief

2023 (49)

november (4)

oktober (5)

september (4)

augustus (5)

juli (5)

juni (4)

mei (4)

april (5)

maart (4)

februari (4)

januari (5)

2022 (53)

december (4)

november (4)

oktober (5)

september (4)

augustus (5)

juli (4)

juni (5)

mei (5)

april (4)

maart (4)

februari (4)

januari (5)

2021 (65)

december (4)

november (4)

oktober (5)

september (4)

augustus (5)

juli (4)

juni (4)

mei (7)

april (7)

maart (8)

februari (6)

januari (7)

2020 (64)

december (3)

november (7)

oktober (5)

september (5)

augustus (8)

juli (4)

juni (6)

mei (6)

april (5)

maart (5)

februari (4)

januari (6)

2019 (64)

december (5)

november (4)

oktober (5)

september (6)

augustus (5)

juli (7)

juni (6)

mei (6)

april (5)

maart (4)

februari (6)

januari (5)

2018 (51)

december (3)

november (4)

oktober (5)

september (4)

augustus (4)

juli (5)

juni (4)

mei (4)

april (5)

maart (4)

februari (4)

januari (5)

2017 (46)

december (3)

november (4)

oktober (5)

september (3)

augustus (4)

juli (5)

juni (3)

mei (5)

april (3)

maart (4)

februari (3)

januari (4)

2016 (31)

december (2)

november (2)

oktober (4)

september (4)

augustus (3)

juli (5)

juni (3)

mei (3)

april (2)

februari (3)

2015 (6)

november (1)

september (1)

juni (1)

mei (1)

maart (1)

januari (1)

2014 (5)

november (1)

september (1)

juli (1)

juni (1)

maart (1)

Nieuwsbrief ontvangen?

Als je elke week onze nieuwsbrief wilt ontvangen met o.a. informatie over het pakket van die week schrijf je dan hier in.

Contactgegevens

 

logo sophias tuin web kader

Sophia’s Tuin

Seterseweg 7
4903 RV  Oosterhout / Dorst

www.sophiastuin.nl

facebook 3 321

Gecertificeerd door Skal

 

Eko skal

NL-bio-01 | Skalnr 103503