Nieuws

Wat leeft er in de tuin?

Week 32. Lievelingsbloemen, Dahlia's en terugsnoeien.

Nu de zomer al over zijn top lijkt te zijn gegaan zijn alle planten goed aan de groei. Het terugsnoeien heeft ervoor gezorgd dat veel soorten nog een tweede kans krijgen. Ook de vlinderstruik leent zich daar goed voor. Wees niet bang, want in alle takken komen weer zijtakken. Hoe lager je hem kan houden, hoe voller hij wordt. Dit jaar heb ik nieuwe stekken van de vlinderstruik gekregen; een witte en zelfs een gele. Ik ben nog in afwachting van de bloei van deze jonge stekken. 
 
Het SintJanskruid, ( hypercicum genaamd ) dat rond de SintJanstijd ( 24 juni)  haar hoogtepunt heeft, is uitgebloeid. De takken zijn zwaar en vol zaad, maar geen schoonheid meer. Wanneer je met een beetje beleid, die zware toppen eruit knipt, komen er nog heel veel jonge bloemen tevoorschijn. Het mooie van deze plant is, dat hij het bed goed vult. Het nadeel is, dat hij overal in de tuin tevoorschijn komt. Hij zaait zich dus gemakkelijk uit, maar wees gerust, je kan hem ook gemakkelijk uit de grond trekken. Wanneer je in het begin van de bloei, de nog bijna dichte bloemknopjes tussen je vingers fijnwrijft, dan komt er een soort donkerrood sap tevoorschijn. Een klein potje met zonnebloemolie of olijfolie, gevuld met een flinke hoeveelheid van deze bloempjes, maakt, dat je je eigen olie kan kan bereiden. Voor kinderen echte magie om te zien, hoe de gele olie dan verandert in rode kleur. Daarvoor moet je het potje dan wel zo'n 4 weken in de zon zetten. De olie kan je voor massage gebruiken, maar ook bij wondjes. De plant hypericum wordt dan ook in de alternatieve geneeskunst vooral ingezet bij ontstekingen, vaak ook samen met calendula ( de goudsbloem ) die vooral verzorgend en verzachtend werkt. Ze zijn een zalf die thuishoort in iedere huisapotheek. 
 
Ook dahlia's willen ontzettend graag teruggesnoeid worden of heel goed geplukt. Het afknippen van lange takken is dan ook echt geen bezwaar. Knip alle groene blaadjes er meteen af en laat die gerust op de grond vallen, ook takken waarvan de knop dan nog heel dicht zit, mag er er meteen af.  Op de vaas gaat die knop niet meer open. Dit jaar hebben we heel veel nieuwe kleuren en ook een aantal zeer grote bloemen. Een prachtige paarse soort geeft zowat een bloem van 20cm doorsnee. Mooi om gewoon plat op een wat ondiepe schaal met water te leggen. 
De witte dahlia's vooraan langs het pad, lijken niet te stuiten, er zijn constant nieuwe bloemen. Rood voert wel de overtoon, maar er is ook een bijzondere gele dahlia met rode streepjes, die zich dus prachtig met rood laat combineren. Wanneer je in de tuin rekening wil houden met die kleuren is het de kunst, om ieder jaar die dahlia's zo te bewaren, dat je ze niet door elkaar haalt, maar daarover later meer. 
 
Lievelingsbloemen zijn altijd bijzonder. Ikzelf houd enorm van het moederkruid, wat een heel erg trouw eenvoudig plantje is en het met zeer weinig doet. Bij mij thuis zelfs op de stoep, komt hij tussen een tegel tevoorschijn. Het witte bloempje met soms wel 12 bloemblaadjes en gele hartje komt en gaat. Ook hier kan je heel goed de uitgebloeide bloemen wegknippen en je zal zien, dat onderaan of soms ernaast ( door eigen zaad ) alweer een nieuwe plant begint. Het bijzondere van lievelingsplanten is vermoedelijk ook, dat er herinneringen aan vroeger bij horen. Bij deze plant is het ook de geur, die mij terugvoert naar mijn kindertijd. Strijk maar eens met je handen langs het blad...
 
Een andere lievelingsplant is voor mij de scharlei, vooral vanwege zijn heerlijk geur en bijzonder bloem. Met name in de avond, wanneer de plant nog jong is kan je er werkelijk door bedwelmd worden. Maar smaken zijn verschillend, want er zijn genoeg mensen die gruwen van deze lucht. In de vaas zorgen een paar kleine takjes er al voor dat je bos heerlijk ruikt. In de tuin is hij vroeg in bloei en wordt hij hoog en heeft enorm veel zijtakken. De plant is familie van de salvia achtige planten en hij wordt ook wel muskaatsalie genoemd. Tweejarig, maar in Sophia's tuin komt hij ieder jaar vanzelf weer tevoorschijn. Ook deze plant verstaat de kunst om te gaan wandelen door de tuin.....De olie heeft een bijzondere kwaliteit en is o.a. als etherische olie te koop.
 
Als derde lievelingsbloem staat bij mij de dille op het lijstje. Dit prachtige kruid met zijn tere frisgroene blaadjes is werkelijk zalig op allerlei salades en wanneer je een paar takken laat doorgroeien tot in het zaad, dan heb je werkelijk een aanwinst in je boeket. Zaai om de vier weken een nieuw rijtje en dan kan je heel lang van deze plant genieten. De schermen beginnen met een hele lichte gele kleur en geuren enorm. Wanneer het zaad langzaam afrijpt worden de zaden zachtbruin. Ook buiten op je terras zijn een paar hele lange takken de moeite waard. Ze nemen lang de tijd en vervelen niet snel. Drogen kan natuurlijk ook en dille zaad kan je zelfs nog aan een maaltijd toevoegen. Om te drogen hang je ze ondersteboven onder een afdak, buiten in de wind, of ergens binnenshuis. 
 
Tot ziens bij de bloemen !
Betsie Netten, Biologisch kruiden en bloementeler Sophia's Tuin
 
En in de tuin?
Ongekende zomerse drukte! Oogsten, planten, onkruiden, schooltuin bijhouden en nog veel meer.
En kouseband voor de liefhebbers.
Warme groet Vincent en Ingrid
 

Archief

2023 (49)

november (4)

oktober (5)

september (4)

augustus (5)

juli (5)

juni (4)

mei (4)

april (5)

maart (4)

februari (4)

januari (5)

2022 (53)

december (4)

november (4)

oktober (5)

september (4)

augustus (5)

juli (4)

juni (5)

mei (5)

april (4)

maart (4)

februari (4)

januari (5)

2021 (65)

december (4)

november (4)

oktober (5)

september (4)

augustus (5)

juli (4)

juni (4)

mei (7)

april (7)

maart (8)

februari (6)

januari (7)

2020 (64)

december (3)

november (7)

oktober (5)

september (5)

augustus (8)

juli (4)

juni (6)

mei (6)

april (5)

maart (5)

februari (4)

januari (6)

2019 (64)

december (5)

november (4)

oktober (5)

september (6)

augustus (5)

juli (7)

juni (6)

mei (6)

april (5)

maart (4)

februari (6)

januari (5)

2018 (51)

december (3)

november (4)

oktober (5)

september (4)

augustus (4)

juli (5)

juni (4)

mei (4)

april (5)

maart (4)

februari (4)

januari (5)

2017 (46)

december (3)

november (4)

oktober (5)

september (3)

augustus (4)

juli (5)

juni (3)

mei (5)

april (3)

maart (4)

februari (3)

januari (4)

2016 (31)

december (2)

november (2)

oktober (4)

september (4)

augustus (3)

juli (5)

juni (3)

mei (3)

april (2)

februari (3)

2015 (6)

november (1)

september (1)

juni (1)

mei (1)

maart (1)

januari (1)

2014 (5)

november (1)

september (1)

juli (1)

juni (1)

maart (1)

Nieuwsbrief ontvangen?

Als je elke week onze nieuwsbrief wilt ontvangen met o.a. informatie over het pakket van die week schrijf je dan hier in.

Contactgegevens

 

logo sophias tuin web kader

Sophia’s Tuin

Seterseweg 7
4903 RV  Oosterhout / Dorst

www.sophiastuin.nl

facebook 3 321

Gecertificeerd door Skal

 

Eko skal

NL-bio-01 | Skalnr 103503