De plant die de afgelopen week in het oog springt is de malva, met zijn roze en stevige paarsachtige kleuren valt hij nu goed op. Achteraan op het veld staan ze werkelijk te schitteren naast de lila en witte kleuren van het Mexicaantje en de hoge zonnebloemen. Ook achteraan staan de afrikaantjes met hun warme oranje tinten, naast de gele eetbare chrysanten. Ze worden hoger en hoger en rijken naar de zon. Het is juist nu, dat je zo ongelooflijk kan genieten van al die kleuren bij elkaar.
Tussendoor klimmen ook de strobloemen, met dezelfde warm geel- oranje achtige tinten. Deze droge bloem heeft veel zijtakken, die ook graag in de bloei willen komen. Een echte lange steel vind je dan ook niet, tenzij je hem helemaal afknipt, maar dan kunnen de zij-takken zich niet meer verder ontwikkelen. Het is vooral een bloem, die je in een droogboeket verwerkt. Knip gewoon korte steeltjes en hang ze als een groepje op zijn kop te drogen. Verzamel een mooie hoeveelheid en al vrij snel kan je een bijzondere decoratie maken door ze in een smalle hoge vaas te stapelen, of ze als een droogboeketje te schikken. Het beste moment van knippen is, voordat de bloem helemaal open is. Wanneer je te laat bent krijgt je een soort van uitgebloeide paardebloem, waarvan je al het zaad kan wegblazen.
In diezelfde sfeer is ook het lampion plantje te vinden. ( Vooraan links aan het pad bij de compost en achteraan links ook aan de buitenkant. Ook hier heb je te maken met een droogbloem. De lantaarntjes hangen goed verstopt onder hele licht groene bladeren, die er fris uitzien. Knip de takken rustig helemaal onderaan van de plant af en knip vervolgens alle mooie frisse blaadjes weg. ( deze verwelken namelijk meteen. ) Je houdt alle lampionnetjes over. Kies de takken, waarvan al een aantal oranje gekleurd zijn. De rest volgt vanzelf. Ook hier kan je straks in de herfst een kunstwerk maken. Koop een slinger met lichtjes en stop ze in de lantaarntjes....
Bijzonder is ook de klaproos. Deze plant laat zich al vroeg in het seizoen zien en nu komt nog een nieuwe serie tevoorschijn. Schroom niet om de uitgebloeide klaproos zaaddozen te knippen. Wanneer de plant nog groen is, kan hij nog goed in de vaas ( knip een mooie lange steel ) en wanneer hij bruin en uitgedroogd is, zit hij vol met mini kleine zaadjes. Houd hem op zijn kop in je tuin en daar zal hij zich wellicht ook uitzaaien. Ook hier zijn de uitgebloeide zaaddozen een schoonheid. Voor kinderen erg leuk om ze met gouden verf te versieren, ze mooi neer te zetten of om ermee te spelen. Het zijn hele stevige harde zaaddozen. In de winkel staat een boeketje met hele kleine zaaddoosjes.....
De besproken bloemen in dit verhaal zijn erg hoog geworden. Wanneer de planten dicht bij elkaar staan, willen ze allemaal naar het licht. Met voldoende water op zijn tijd, lijkt het wel een wedstrijd. Ook de cosmea's doen daar volop aan mee. Deze takken kunnen je heel royaal plukken, de groei is gigantisch en op de vaas doen ze het heel goed. Aan alle takken zitten vaak meerder knoppen, die eenmaal geplukt ook nog gewoon opengaan. Knip een uitgebloeide bloem er tussenuit en je boeket blijft mooi. We hebben een grote hoeveelheid witte cosmea's ( wat minder lila en roze kleuren ) en ook hier weer de oranje kleuren. Dit plantje wat ik ieder jaar opnieuw als eenjarige zaai, komt ook spontaan weer terug in de tuin. Wel heel laat en dus moet je goed opletten, anders heb je hem als onkruid eruit getrokken. Opvallend is dan ook, dat de oranje soort een hele andere groeiwijze heeft als de andere. In het perkje van de monarda's en de jakobsladder staat een nieuwe plant dik in de knoppen.
Rest nog de rups van de Koninginnenpage. Deze rups die we al eerder in het jaar op de schermbloemige planten zagen zitten, zat recent ook weer op de venkelplanten. In de groentetuin is deze bijzondere vlinder al waargenomen, maar helaas heb ik hem dit jaar nog niet in de bloementuin gezien. Sowieso zijn er de laatste weken nog maar zeer weinig vlinders. Het is vooral het koolwitje en een een gele vlinder die volop aanwezig zijn. De andere soorten waren er veel vroeger in het jaar.
Nog veel pluk- of wandel en geniet plezier.
Tot in de tuin,
Betsie Netten, Biologisch kruiden en bloemen teler Sophia's Tuin.
En in de Tuin? Oogsten!!
Tot volgende week Vincent