Afgelopen zondag was het heerlijk op Sophia's Tuin. Om 10 uur kwamen we bijeen bij de picknickbankjes en hebben we heerlijke verse kruidenthee gedronken. Liedewij Giri vertelde over haar praktijk als Natuurgeneeskundig therapeut en over de herfst als seizoen in het jaarwiel. De wandeling startte al meteen vanaf het erf. In de kruidenwijzer waren de meest interessante planten terug te vinden op volgorde van de looproute. Sommige gingen over de herfst als aandeel in hun biodiversiteit, andere verklaarden waarom je ook hooikoorts kan hebben in het najaar. Het kleine blaadje van de Glechoma hederacea (Hondsdraf) hebben we geleerd te identificeren, die een hele fijne geneeskrachtige werking heeft op de bijholtes bij verkoudheid...en paste op die manier óók weer bij het gure herfstweer. We hebben de Teunisbloem geproefd, die bijzonder bloemig smaakt. De organen zijn natuurgeneeskundig voorbijgekomen en we hebben in een kring gestaan met een oefening over het oogsten van onze eigen projecten, vriendschappen en initiatieven van het afgelopen jaar. Er zijn tal van gesprekjes geweest en nieuwe vriendschappen gelegd tussen gelijkgestemden.
In de winter komt er weer een wandeling, waarin we op zoek gaan naar de energie in de bodem door wichelroede te lopen en soep te koken op vuur. In verbinding blijven past bij het thema Winter. Alle seizoenswandelingen sluiten in inhoud en programma aan op de natuur, aangevuld met inzichten en wijsheden van rituelen en planten. A.s zondag 15 oktober geef ik een workshop bij Sophia’s Tuin over de menopauze. Voor meer informatie kijk in de agenda van Sophia’s Tuin of die van mijzelf www.joyti.nl
Op de tuin gaat alles heel zachtjes aan naar een herfst toe. Nog steeds staan we verbaasd dat bepaalde groenten nog te oogsten zijn. Maar je ruikt en ziet aan het blad dat de herfst toch aan de deur klopt. Deze week zitten er bonen in het pakket. Dit zijn een half droogboon soort. Je kunt ze als een snijboon gebruiken in stoofpotten of soepen door ze in stukken gesneden te gebruiken. Je kunt ze ook doppen en deze bonen in soep of stoof gebruiken. Zelfs kun je ze nog wat langer laten liggen. Ze drogen dan in. Mocht je ze dan willen gebruiken als de gedopte boon zelf, dan hoeven ze maar even mee te koken. Geen lange weekperiode dus.
Een hele mooie herfstige boon. Eet smakelijk
Rest mij jullie uit te nodigen en te ontmoeten via de webshop, afhaalpunt, “thuis-gebracht-door-Sophia’s-Tuin”, in de winkel of gewoon in de tuin!
Ingrid de Wolff, Biologisch Tuinder Sophia’s Tuin