Heerlijk. De eerste najaarsstorm raasde weer over ons land. Op weg naar de tuin rijd ik door een prachtig gekleurde omgeving. Ja, ik houd van de herfst en de wind. De wind die mijn hoofd leeg waait en het tijdstip om te bedenken wat ik net als die bomen zijn bladeren loslaat, zelf kan doen in het loslaten. Tenminste als ik daar de tijd voor neem. Maar het lijkt soms alsof ik niet met het seizoen kan meelopen. Zoals ik me vaak nog afvraag, als ik buiten stap: Jas aan of toch gewoon een trui. Best warm nog! Zo houden me de verkiezingen bezig waar we moeten stemmen voor… ja voor mij toch heel belangrijke zaken. Ons klimaat, een biologische landbouw die kan bijdragen, een samenleving waar we voor elkaar zorgdragen en noem maar op. Zoals ook het voortbestaan van een toch heel belangrijk project waar jullie vast wel van hebben gehoord: Wortels in Breda, al jaren in gevecht voor zijn voortbestaan en nu in januari dreigt daadwerkelijk te stoppen omdat ze geen vervangende akker krijgen. Een csa tuin die staat voor die kleinschalige landbouw, verbonden met zijn klanten, passend in de toekomstige landbouw. Wat zonde dat zo’n project geen doorgang kan krijgen. Politiek, mensen wordt wakker, wil ik wel schreeuwen. Luister naar elkaar, luister naar juist die kleine initiatieven die voorlopers zijn van vernieuwingen. Ben er niet bang voor, maar ondersteun de kracht die er van uit gaat.
Woensdag a.s. is er nog een eenmalige sterke actie richting de overheid vanuit “Wortels in Breda”. Om er bij de overheid stevig op aan te dringen dat er een nieuwe akker beschikbaar komt. Om hen te laten zien dat voedsel van het land dichtbij verdwijnt als daar niet echt voor gekozen wordt. Met dat voedsel verdwijnt een mooie plek, een plek van verbinding en uitwisseling. Dit doen ze door een opening van een fototentoonstelling die is gemaakt van oogstdeelnemers. Deze wordt om 15.00 op het Suikerpad Ulvenhout, geopend. Ik ga jullie uitnodigen om erbij te zijn en Veerle met Wortels in Breda te ondersteunen.
Ja en met deze drukte in mijn hoofd en in mijn lijf moet ik mij extra focussen op de natuur. Die spiegelt mij en geeft mij de tools om naast deze dringende zaken ook nog steeds te blijven staan en voeten stevig op de grond te houden. Wind, kom maar op!
En dan nu met beide voeten op de grond en wil ik bij jullie de violon courgette onder de aandacht brengen. We leveren wekelijks een aantal groenten van Sophia’s Tuin aan Vannu, een restaurant dat heerlijke gerechten maakt en met ons overeenkomsten in ideeën over voedsel en natuur deelt. Van hen kregen we een tip over een heerlijke manier van bereiden van de violon courgette die ik met jullie delen wil. Snij deze in heel fijne plakjes en overgiet deze met een kokende zoet/zuur oplossing zoals je die ook gebruikt bij het zoet/zuur inmaken van augurken. Dan is deze rauw heel smaakvol om te eten.
En dan nog iets belangrijks. Liedewij Giri zorgt ook voor onze gezondheid de winter door. 19 november zal zij bij ons op Sophia’s Tuin een workshop verzorgen speciaal gericht op dit seizoen en zelfzorg met kruiden. Zie de agenda voor meer informatie.
Rest mij jullie uit te nodigen en te ontmoeten via de webshop, afhaalpunt, “thuis-gebracht-door-Sophia’s-Tuin”, in de winkel of gewoon in de tuin!
Ingrid en Vincent, Biologisch tuinders Sophia's Tuin