Nieuws

Wat leeft er in de tuin?

Week 20. Raisa.....

Landbouw, biologisch dynamische landbouw, agro-ecologie, natuur inclusief, natural farming, voedselbos, wildplukken, inheems, uitheems, diversiteit. Al deze termen en nog veel meer houden mij bezig.

Ook bij Sophia’s Tuin zijn we bezig met meer diversiteit, maar als je goed kijkt dan is de diversiteit voor een groot deel aanwezig. Gewoon omdat het er groeit of is aangeplant.
We telen ruim 50 soorten groenten, hebben een bloementuin, binnenkort een bessenpluk route en een kruidentuin die uitgebreid wordt. En niet te vergeten de dynamiek waarin we werken met de mensen om ons heen. Met elkaar.
Daarnaast zijn we ook bezig met de omliggende randen rondom Sophia’s Tuin aan te planten met meer diversiteit. Deze is vooral gericht op de natuur. Inheemse heggen, struiken en planten die thuis horen op deze gronden.  Inheems.
Moet alles inheems zijn ? Of mag er een mix ontstaan ?
Een mooi klassiek voorbeeld hiervan is de vlinderstruik. Er is veel over te vinden.
Google maar eens : Vlinderstruik snackbar. Nog zo’n term Googelen.

Landbouw is cultuur. We hebben het zo gemaakt.
De prei die we eten is niet uit zichzelf geworden zoals de prei nu is. Zo hebben wij de prei gemaakt oftewel veredeld.
Origineel is de prei als een soort grote bol aan de onderkant en dan komt er vooral heel veel groen blad. Google maar eens Oer prei dan ga je vast en mooi plaatje vinden.
En de tomaten die sinds afgelopen week bij ons in de grond staan zijn hier ook niet vanzelf heen gekomen. Daarbij kun je jezelf afvragen : Mogen wij veredelen ? En hoever mag dit gaan?  Horen die tomaten wel in Nederland ?  
En vergeet niet de tomaten die we sinds een week of 3 weer verkopen uit Oirschot. Och, wat zijn ze lekker.

De afgelopen 1.5 jaar heb ik zo ongeveer iedere maandag doorgebracht op Warmonderhof en kennis gemaakt met biologisch dynamische landbouw. Geleerd hoe diep de kennis gaat van BD landbouw, bodemkunde, plantenteelt, oude kennis, nieuwe kennis, maar ook antroposofie.

Er is veel om te doen op dit moment. Het verhaal rondom ons voedsel en wat de beste weg of manier is. We staan op een soort kruispunt in de landbouw. Dat is heel interessant als je daar precies net in gaat werken en bijna Warmonderhof afgerond hebt. Bijna. Echt bijna.
Met veel plezier en soms schoppend tegen het school systemische onderdeel, maar inmiddels ben ik met mijn eindopdracht bezig.
Voor die eindopdracht is ondernemend gedrag het onderwerp.
In de opdracht wordt de vraag gesteld of je een verbeterplan wil maken voor het bedrijf. Met alle facetten die daarbij horen zoals marktonderzoek, economisch kloppend en risico’s horen erbij, maar je moet erover nadenken. Bij jezelf ter rade gaan wat dit voor jou is ? Ondernemend gedrag ?

Dus, met al het gedachtegoed hierboven omschreven kwam bij mij het idee naar boven :
Wat als we een wildpluk assortiment aanbieden in de winkel ? 
Als we gaan kijken hoe, alles omvattend, voedsel hoort en kan zijn. Dan hoort dit ook in het assortiment in de winkel van Sophia's Tuin ? Toch ? 
We praten met elkaar aan de kassa over al deze mogelijkheden, maar ben je bereid om mee te veranderen ? En de boer daarin te steunen ? Zij hebben immers de expertise ? En dat ‘’anders’’ boeren of een combinatie ook kans van slagen heeft ? Samen met 1 jarige teelten ?
Samen met elkaar oude kennis terug halen en nieuwe kennis combineren.
Gewoon al die termen combineren en het ook echt doen. Want je kunt het alleen veranderen door het zelf ook echt te doen.
Zo kunnen we met elkaar een systeem creëren in balans voor de aarde, natuur, dier en mens waar iedereen zijn natuurlijke rol kan spelen ( deze heb ik gepikt uit een boek ), maar ook gezonde economische omstandigheden waarin we elkaars expertise steunen en de cyclus rond kunnen zetten. Geld (of iets anders) is een middel, maar kan ook een andere vorm aannemen.
Landbouw, biologisch dynamische landbouw, agro-ecologie, natuur inclusief, natural farming, voedselbos, wildplukken, inheems, uitheems, diversiteit.
Al deze termen waar ik mee begon hebben hierin een rol en ik zie het als mijn taak voor de toekomst om al deze kennis op te halen en neer te zetten. In ieder geval te proberen.

Och.. en natuurlijk nog veel meer ideeën, maar die bewaar ik voor de volgende keer.

Vanaf deze week een wildpluk assortiment in de winkel van Sophia’s Tuin, een echte primeur! Een verandering? Een gedachtegoed voor mijn ideale wereld nu en voor de toekomst.

Raisa Houwelingen, Biologisch Tuinder Sophia's Tuin.

 

Oja, Alweer spinazie en andijvie in het pakket? Ja, gelukkig wel! Door het extreme weer van dit voorjaar zit er een gat tussen wat we uit het buitenland krijgen in de winter en vroege voorjaar en wat hiet in Nederland/Sophia's Tuin wordt geproduceerd. Gelukkig hadden we ons teeltplan aangepast en kunnen jullie verse biologische groenten van eigen bodem aanbieden. Eet smakelijk!  

Archief

2024 (25)

juni (2)

mei (4)

april (5)

maart (4)

februari (4)

januari (6)

2023 (53)

december (4)

november (4)

oktober (5)

september (4)

augustus (5)

juli (5)

juni (4)

mei (4)

april (5)

maart (4)

februari (4)

januari (5)

2022 (53)

december (4)

november (4)

oktober (5)

september (4)

augustus (5)

juli (4)

juni (5)

mei (5)

april (4)

maart (4)

februari (4)

januari (5)

2021 (65)

december (4)

november (4)

oktober (5)

september (4)

augustus (5)

juli (4)

juni (4)

mei (7)

april (7)

maart (8)

februari (6)

januari (7)

2020 (64)

december (3)

november (7)

oktober (5)

september (5)

augustus (8)

juli (4)

juni (6)

mei (6)

april (5)

maart (5)

februari (4)

januari (6)

2019 (64)

december (5)

november (4)

oktober (5)

september (6)

augustus (5)

juli (7)

juni (6)

mei (6)

april (5)

maart (4)

februari (6)

januari (5)

2018 (51)

december (3)

november (4)

oktober (5)

september (4)

augustus (4)

juli (5)

juni (4)

mei (4)

april (5)

maart (4)

februari (4)

januari (5)

2017 (46)

december (3)

november (4)

oktober (5)

september (3)

augustus (4)

juli (5)

juni (3)

mei (5)

april (3)

maart (4)

februari (3)

januari (4)

2016 (31)

december (2)

november (2)

oktober (4)

september (4)

augustus (3)

juli (5)

juni (3)

mei (3)

april (2)

februari (3)

2015 (6)

november (1)

september (1)

juni (1)

mei (1)

maart (1)

januari (1)

Nieuwsbrief ontvangen?

Als je elke week onze nieuwsbrief wilt ontvangen met o.a. informatie over het pakket van die week schrijf je dan hier in.

Contactgegevens

 

logo sophias tuin web kader

Sophia’s Tuin

Seterseweg 7
4903 RV  Oosterhout / Dorst

www.sophiastuin.nl

facebook 3 321

Gecertificeerd door Skal

 

Eko skal

NL-bio-01 | Skalnr 103503