Net Sinterklaas voorbij en de kerst staat al weer voor de deur. Even schakelen. Spruiten plukken is daar een goed middel voor. De afgelopen week ben ik volop bezig geweest in de spruiten.
Samen met een groep biologische tuinders zijn we tot de conclusie gekomen dat de “Groninger Spruit” verreweg de lekkerste biologische spruit is die we binnen het aanbod spruitenrassen kunnen vinden. Maar het is een echt hobbyras. Dat betekent dat binnen dit ras veel verschillende planten voorkomen. Dat verschil zie je in moment van plukken, hoogte van de plant, wel of geen losse spruiten, kleurverschillen in de spruit, makkelijk en mindermakkelijk plukbaar, grote en kleine spruiten, enz....
Interessant vonden wij het om te kijken naar de planbaarheid. Wij willen namelijk niet alleen lekkere spruiten kunnen oogsten in december, maar het liefst vroeger en later ook. Om de planbaarheid van deze spruit te verbeteren ben ik gaan selecteren. Vroege en laten planten, uniformiteit van de spruiten binnen deze groep planten. Ben 2 dagen aan het selecteren geweest, met als resultaat 30 vroege en 30 late planten. Deze 60 planten ga ik binnenkort uitgraven en herplanten. Met als doel volgend jaar zaad te winnen om deze in 2018 weer uit te zaaien en opnieuw te selecteren op vroegheid en uniformiteit. Best leuk werk!
En jullie plukken daar nu de vruchten van in de vorm van overheerlijke spruiten. Eet smakelijk!