Week 13 alweer. Dan is het jaar al voor 25% op weg 2017 te zijn. Zomertijd. Mooi weer opkomst. A.s zondag komen de ouders van de Vrijeschool de Strijene het schoolmoestuinseizoen weer opstarten. Dan gaan we mest uitrijden, de kas voorbereiden, de eerste aardappelen poten, bonenrekken plaatsten, enz... Ik heb er erg veel zin in.
Deze week gaan de tuinbonen gepland worden. Ook wordt de 2-de serie van 500 bonen voor gezaaid. In Hilvarenbeek en op Sophia’s Tuin hebben we 2 zaaibestanden van de Groninger Spruit uitgepland. Kort: De Groninger spruit is volgens mijn en diverse anderen de lekkerste biologische spruiten ras in Nederland. Maar: een echt hobby ras. Dat betekend dat er grote variatie zit tussen de planten. Vroege, late, grote en kleine planten. Vaste en losse, kleine en grote spruiten enz. Voor een beroepsmatige teler niet zo handig. Mijn doel is een vroege en late variant te selecteren met behoud van de unieke smaak.
(Zaaibestand in Hilvarenbeek)
Overigens ga ik dit jaar wel 1500 Groninger Spruit planten zetten. Dat wordt weer smullen eind 2017 en begin 2018. Deze plantjes worden al weer in week 16 gezaaid. Voordat de spruit in november op je bord beland heeft deze plant al minimaal een 7 maanden groei en zorg gehad. Dat is toch echt gebundelde energie en smaak.
Deze week (paarse) Zoete Aardappel in het Krat:
Zoete aardappels zijn geen ‘echte’ aardappels maar ze behoren tot de winde- familie (Convolvulaceae). Dit zijn zetmeelhoudende knollen die ook wel bataat worden genoemd en dus officieel een groente zijn. De zoete aardappel komt oorspronkelijk uit Mexico. Het is een exotische vrucht die onder de grond groeit. Het is de knolvormige wortel van een slingerachtige plant. Zoete aardappels kunnen variëren van langwerpig tot rond.
Zoete aardappels zijn zeer gezond en worden ook wel een superfood genoemd. Ze zitten bomvol vitamine A (zorgt voor een stralende huid) en C, calcium, magnesium, kalium en hebben ze maar liefst 1,5 keer meer anti-oxidanten dan blauwe bessen. Ze bevatten wel iets meer koolhydraten in vergelijking met ‘normale’ aardappels, maar wel relatief veel vezels, wat sneller voor een verzadigd gevoel zorgt.
Hoe klaar maken?
2 min koken, je mag de schil eraf halen maar dat hoeft niet. In de oven 200 graden 15-20 min. Olie erover. Af en toe omscheppen. Op het einde zout en peper. Eetsmakelijk!!!
Dit jaar ga ik zelf 400 planten Bataat zetten. Kijk maar naar de foto. Oogst van vorig jaar. Zijn ze niet mooi?
( Eerste zoetebataat uit eigen tuin, september 2016)